Priprava novorojenčka je ključ za uspešno fotografiranje

Zadnjih devet mesecev ste preživeli vse kar paše k nosečnosti in končno pripeljali domov kepico sreče, imeli že nekaj neprespanih noči in sedaj je čas, za prve fotografije, ki vam bodo pomagale pri obujanju tistih prvih skupnih trenutkov. Verjetno komaj čakate, da fotografije delite s svojo družino in prijatelji?

ČAS ZA REZERVACIJO

 

Priporočam, da fotografiranje za vašega novorojenčka rezervirate tako zgodaj kot je le možno. Mlajši otročki se zelo dobro obnesejo (7 – 10), saj bolj globoko spijo in dopuščajo več priprav, kar  posledično vpliva na končne fotografije. Starejši od 14 dni so po navadi bolj zainteresirani, kaj se okoli njih dogaja in prav zato se proces fotografiranja podaljša in je lahko bolj naporen tako za malčka kot starše. Najbolje da najkasneje 48 ur po tem, ko malček priveka na svet, pokličete in preverite kakšne so terminske možnosti za fotografiranje vašega malčka.

LOKACIJA

Ker so novorojenčki v svojih prvih dneh bolj občutljivi, fotografiranje poteka pri vas doma. S sabo pripeljem izbor dodatkov in rekvizitov za fotografiranje, ki jih potem uporabimo. Zaželeno je, da je prostor, v katerem bo potekalo fotografiranje malce večji in dovolj svetel, torej, da ima okno z naravno svetlobo. Najbolje se obnesejo kar spalnice in dnevne sobe, kjer se lahko s podporo rekviitov, ki jih prinesem s sabo,  poigramo kar na njih. V kolikor nimate možnosti ogreti sobe, v kateri bo potekalo fotografiranje, mi to sporočite, saj je pomembno, da poskrbimo, da je malček fotografiran v primerni temperaturi.

PRED FOTOGRAFIRANJEM

Ključ do uspeha je, kako globoko spi novorojenček. Vedeti morate, da fotografiranje lahko traja tudi do 3 ure, saj se vmes med drugim tudi hranimo.

Hranjenje naj poteka 1 – 2 uri pred mojim prihodom.

Ukvarjajte se s svojim malčkom vsaj 1 – 2 uri, tako da ostane buden pred mojim prihodom.

Priporočljivo je, da otroka oblečete v oblačila, ki imajo gumbe oziroma zadrgo zaradi lažjega prehoda oz. preoblačenja, torej nič kar bi jih med spanjem zmotilo.

Duda – če jo imate, naj bo prisotna v času fotografiranja, če otročka ne želite navaditi na dudo naj vas ne skrbi, saj je v tem času še ne bo vzel za svojo.

Nasvet za izbor vaših oblačil:

Bež, bela in krem barva delujejo fantastično ne glede na spol vašega otroka. Siva, šampanjec in rjava so tudi odlična izbira. Pastelne barve spadajo tudi med boljše za fotografiranje. Poskrbite za nekolikšno ujemanje, torej lahko, namesto, da ste vsi v isti barvi, dodate, kakšen dodatek v barvi, ki jo ima npr. mož. Poskušamo se izogibati črni barvi, saj želimo ustvariti sveže in svetle trenutke.

OB PRIHODU

Ob prihodu je čas za hranjenje in preoblačenje, če je to potrebno ter pripravo scen, kjer bo malček fotografiran.

NAJ SE ZABAVA ZAČNE

Skupaj se bomo podali na ustvarjanje fotografij, začeli bomo z zavitim dojenčkom, kar je čudovita priložnost za vključevanje družine. Novorojenčki so zelo radi zaviti in se v tem sprostijo in se počutijo varne, saj so bili zadnjih 9 mesecev v trebuhu in prav to podoživijo. Tu naredimo nekaj fotografij, potem nadaljujemo z mamico, očkom in ostalimi otroci. Po tem se zopet posvetimo samo dojenčku. Ponavadi izvedem 3 različne situacije, kar je pa seveda odvisno od novorojenčka do novorojenčka. Naj vas ne skrbijo nesreče na rekvizitih, saj so vsi prilagojeni za pranje in so pred vsakim fotografiranjem oprani z detergentom brez dišav. Če je možno zagotovite visokoležeči prostor za odlaganje fotografske opreme, ko so pri fotografiranju prisotni manjši otroki.

 

PO FOTOGRAFIRANJU

10 do 14 dni po našem srečanju vam bom posredovala dostop do online galerije. Takrat lahko pri meni naročite razvite fotografije in druge izdelke, ki jih boste prejeli kasneje. V kolikor se odločite za samostojno tiskanje fotografij vam priporočam, da to opravite pri preverjenih  foto ponudnikih, ki bodo poskrbeli, da bodo fotografije, ki so morale skozi poseben proces tudi kasneje kvalitetno pripravljene.

Se veselim našega srečanja!

Sanja